Szeretjük a színes drágaköves ékszereket?

Szeretjük a színes drágaköves ékszereket?

Amikor a drágaköves ékszerekről - különösen a színes drágakövesekről- kerül szó, előbb-utóbb találkozunk a „hát nem nagyon keresik” mondattal. Innen jött az ötlet, hogy meg kellene kérdeznünk erről a vásárlókat is. Tényleg nem keresik? És ha nem, vajon miért nem?

Összehasonlítva a külföldi ékszerészek, ékszerházak kínálatával, itthon meglepően kicsi a választék színes drágaköves ékszerekből. Azt látjuk, hogy ha még keresné is a vásárló, nem találja. Igényt teremteni pedig mindig nehéz feladat, de a kérdőívekre érkezett válaszokból úgy tűnik, igény is van a színes drágaköves ékszerekre és szeretik is a vásárlók. Már csak meg kell mutatni őket, és mindenki boldog lesz. Na, nézzük is a válaszokat:

A kérdőív kitöltése online volt. Összesen 83-an válaszoltak, többségében hölgyek, pontosabban 80 nő és 3 férfi töltötte ki.

Az életkoruk szerinti megoszlás:

36%- 41-50 év

30,5%- 31-40 év

19,5% -21-30 év

12,2%- 51-60 év

A megkérdezettek több mint a fele kapott vagy vásárolt már drágaköves ékszert. Többségében gyémántköves ékszert, de 45 százalékuk esetében színes drágakövet tartalmazott.

Nem meglepő módon, a megkérdezettek 87,3%-a szereti a drágaköves ékszereket. Ha választhatnának drágakövet az ékszerükbe, akkor a 43%-uk gyémántot, de 57 %-uk egyéb színes drágakövet választana (rubint, smaragdot, zafírt, ametisztet, topázt, akvamarint stb.).

A válaszadók 70%-a, a drágaköveket értékesebbnek tartja a nemesfémeknél. Ezek a válaszok is azt mutatják, hogy érdemes  a színes drágaköves ékszerekkel foglalkozni.

Általában elmondható, hogy megbízható helyen vásárolnak, így nem merül fel bennük, hogy az ékszerükben lévő drágakő nem valódi. Viszont a válaszolók 23%-a nem tudja megállapítani, hogy valódi kő van e az ékszerében. Itt tehát volna még mit tenni! 

A legtöbben azért vesznek ékszert, mert tetszik nekik, viszont a válaszadók egy része jó befektetésnek is tartja, 13 %-uk pedig ajándékba veszi.

Ismereteiket az ékszerekről - 72,2 %-ban - az internetről szerzik, a többiek könyvekből illetve iskolában, tanfolyamon, vagy ismerőstől, családtagtól szerezték.

A drágakövekkel kapcsolatos kifejezéseket csak igen kis százalékban ismerik megbízhatóan: 9,8 %.

A felsorolt ékszerfajtákat nagy biztonsággal ismerik, viszont a koktélgyűrűt, az ékszerek királynőjét csak 32-en (!) 83 válaszadóból.

A többség -84 %- Magyarországon vásárol szívesebben és nagyobb bizalommal ékszert.

A válaszadók 75 %-a úgy gondolja, hogy az ékszer többet ér, mint a benne található anyagok.

Általában elmondható, hogy az egyedileg készített ékszerért, és a márkás ékszerért is hajlandóak többet fizetni. A válaszadók több mit fele úgy gondolja, hogy számít a márkanév egy ékszer esetében is.

Az ékszer, autó, telefon felsorolásból a döntő többség 96,5 % szerint az ékszer a legjobb befektetés.

 A legtöbben utoljára 10 000-50 000 forint közötti értékben vásároltak ékszert, a válaszadók 16 %-a viszont 100 000 forint felett vásárolt utoljára.

A válaszadók fele, két évnél ritkábban vásárol ékszert, de 35 %-uk évente.

Furcsa párhuzam, hogy bár a döntő többség a telefont tartja a legkevésbé jó befektetésnek, telefont mégis nagyobb értékben vásárolnak, mint ékszert (35 %-uk 100 000-300 000 forint között).

Elmondható tehát, hogy alapvetően bíznak a magyar ékszerészekben, ötvösökben, de az internettel kinyílt a világ számukra és ma már bárhonnan vásárolhatnak percek alatt.

Összességében: Érdemes tehát a gyémántköves ékszerek mellett egyéb színes drágakövet tartalmazó ékszert is kínálni a vásárlóinknak. Úgy gondolom az is kifizetődő lehet, ha ismereteiket is bővítjük, az ékszerekkel, drágakövekkel kapcsolatban. „

 

Forrás:

Devcsics- Pásztor Renáta, RENIGEM