Hónapok kövei: Szeptember

Hónapok kövei: Szeptember

Peridot, az augusztus hónap szerencseköve

Kleopátra ajándéka, a peridot drágakő

A peridot kitermelése már több ezer évvel ezelőtt is folyamatban volt az ókori Egyiptomban. Kleopátra uralkodása alatt a peridot bányák az ő fennhatósága alá tartoztak. Kleopátra nem csak viselni, de ajándékozni is szerette ezt a mélyzöld drágakövet. Így kapott tőle Antonius császár egy peridot kristályt ajándékba.

Néró smaragdja

Az ókori Rómában ismert volt egy nagyméretű peridot, amit Néró smaragdjának hívtak. Akkoriban minden zöld színű drágakövet egyszerűen smaragdnak neveztek. Valószínűleg nem is fedezték fel a két drágakő közötti különbséget. Ezt a nagyméretű követ Néró császár nagyítónak használta, ezen keresztül figyelte a gladiátorok küzdelmét, valamint a rossz nyelvek szerint a lángoló Róma fényeit is. Néró” smaragdja” jelenleg a Vatikán kincstárának tulajdona.

A peridot összetéveszthetősége

Ahogy az ókori Rómában is tévesen smaragdnak hívták a peridot drágakövet, úgy később is gyakorta előfordult ez a tévedés. Többek között számos régi egyházi kincs leírásában szerepel a peridot megnevezés a smaragd helyett.

A barokk korszak és napjaink divatja

A peridot a keresztesek által került Európába, majd nagyon gyorsan népszerűvé vált. Nem csak a társadalmi rang kifejezésére használták fel, hanem egyházi célokra is. Ám egy rövid aranykor után a peridot fényes csillaga leáldozott. Más drágakövek vették át a helyét.

A 90-es években Pakisztánban találtak egy gazdag peridot lelőhelyet, mely igazi szenzációt váltott ki a drágakövek világában, ezáltal nagyon gyorsan újra hatalmas népszerűségre tett szert a zöld kő.

A peridot és a meteoritok

A peridot különlegessége, hogy gyakran felbukkan meteoritok kőzetalkotójaként. Olykor sikerül  kinyerni pallazit meteoritokból is. Oroszországban vannak olyan csiszolt peridot drágakövek, amelyek egy 1749-ben Kelet-Szibériában lezuhant meteoritból származnak.

Néhány évvel ezelőtt árverésre bocsátottak egy híres, meteoritba zárt  peridot kristályt.

A legnagyobb csiszolt peridot egy 310 karátos (62 grammos) kő, amely jelenleg a Smithsonian Intézetben van kiállítva (Washington, DC).

A peridot gyógyító hatása

Az emberek egy része napjainkban is elfogadja azt a nézetet, hogy a drágakövek és egyéb ásványok gyógyító hatással bírnak. Nem csak az ember szervezetére hatnak ezek a drágakövek, hanem a lélekre és szellemre is.

A peridot elősegíti a gyors regenerálódást, jó hatással van a bőr állapotára. Ebből adódóan ajánlják ekcémával és egyéb bőrallergiával küszködőknek.

Ezen kívül a peridot csökkenti a haragot, féltékenységet, sértődöttséget és egyéb negatív lelkiállapotokat. Mint korábban már volt róla szó, a zöld a kiegyensúlyozottság színe. Talán az ásvány összetétele és színe együttesen érik el azt a hatást, amit az emberek egy része a peridot drágakőnek tulajdonít.

Ragyogjon Ön is a tisztaság és kiegyensúlyozottság drágakövével!

Legfontosabb előfordulása Zeberged szigete,  a Vörös- tenger,  Burma, Hawai.

Szeressük a drágaköveket, gyönyörködjünk bennük, viseljük büszkén és emeljük ki szépségüket különleges, egyedi tervezésű és készítésű ékszerekbe foglalva.