Hónapok kövei: Október

Hónapok kövei: Október

A holdkő a földpátok csoportjába tartozó elegykristály. 
Ortoklászt és albitot tartalmaz, melyek a lassú lehűlés következtében lemezes, lamellás szerkezetűvé alakultak. 
Ezeken az ikerlemezeken a beeső fénysugarak megtörnek, szétszóródnak, ez hozza létre az egyedi vizuális hatást, melyet adulár- efektusnak hívnak. 

Holdkő, az október hónap szerencseköve

A holdkő elnevezése az ásvány varázslatos, kékesfehér  fényjátékára utal, mely a Hold sejtelmes ragyogásához hasonlítható. Ásványtani nevén adulárnak hívják, ezt a nevet a svájci Adular- hegyfokról kapta.

Azt, hogy ez a sejtelmes derengés kékes vagy ezüstfehér fényudvart képez, az ikerlemezkék mennyisége és vastagsága határozza meg. 

A coloradói Ragged Mountain köveken a kékes és fehéres fényjáték egyaránt megfigyelhető, mivel szerkezetükben a finomabb és durvább lemezek rétegenként váltakoznak. 

A klasszikus holdkő Sri Lankáról származik, szinte teljesen áttetsző és halványkék fényben dereng. 

Az indiai köveket inkább a homályos, fehéres fényjáték és a bézs, barnás és narancsos háttér jellemzi.

A legjobb adulár- hatást akkor kapjuk, ha a holdkövet a hasadási síkjára merőlegesen, cabochon – domború félgömb – formára csiszoljuk.

A holdkő a mindig változó Holdat jelképezi: érzékennyé, érzővé tesz, titkos fényével felszínre hozza az elnyomott érzelmeinket.  A holdkő a nőiesség köve. Tisztít, méregtelenít, kezeli a hormonháztartást, vízháztartást, menstruációs ciklust. Elősegíti a termékenységet, segít terhesség alatt és szülésnél, és a szülés utáni, ill. a nőgyógyászati műtétek utáni regenerációban.

Az intuíció, az érzések, a szív és a termékenység kövének számít.  

Az ősi civilizációk már évszázadok óta ékszerként használják. 

A rómaiak csodálták és úgy tartották, hogy ezek a drágakövek a Hold sugarainak megszilárdulásából fejlődnek ki. 

Az  Art Nouveau időszaknak és René Lalique francia ötvösnek köszönhetően a holdkő ismét népszerűvé vált és a mai ötvösök is gyakran használják ezt a drágakövet.

A holdkő kulturális háttere:

  • már az indiánoknál a Nagy Istennő köveként tisztelték,
  • a mágusok gyógyító kristályként tartották nyilván,
  • az arab családok gyermekáldást és békét várnak tőle,
  • Indiában szent drágakőnek tisztelik, tojás alakúra csiszolt holdkövet Siva jelképének tartják,
  • őseinknél csodatevőnek tartották, mivel színét a Hold változása befolyásolja.

Kedvenc drágaköveim közé tartozik a holdkő, mindig rabul ejt változó, sejtelmes fénye, ezért gyakran használom őket saját tervezésű ékszereimbe.

Fő lelőhelyük Sri Lanka, ahol a holdkövek igen veszélyes körülmények között, nehéz fizikai munkával kerülnek a felszínre. Szerencsésnek érzem magamat, mert következő ázsiai utamon lehetőségem lesz meglátogatni egy igazi lelőhelyet és élőben megnézhetem, hogy is zajlik a holdkő kitermelése.

Szeressük a drágaköveket, gyönyörködjünk bennük, viseljük büszkén és emeljük ki szépségüket különleges, egyedi tervezésű és készítésű ékszerekbe foglalva.