Hónapok kövei: November

Hónapok kövei: November

Turmalin, a november hónap szerencseköve

A turmalinok a drágakövek legérdekesebb családjai közé tartoznak.

Elnevezésük a szingaléz „turamali” szóból ered, amely barna, vagy piros követ jelent, talán a kő sokszínűségére utalva. Valóban, a turmalinra jellemző színről nem beszélhetünk, mert a színtelentől a feketéig minden színben és árnyalatban előfordul. A színeknek saját elnevezésük van:

  • a színtelen – akroit,
  • a rózsaszín és piros kő- rubellit,
  • a zöld- verdelit,
  • az ibolyaszínű- sziberit,
  • a barna- drávit,
  • a kék- indigolit,
  • a fekete- sörl elnevezést kapta.

Külön érdekesség, hogy többszínű kristályok is léteznek, pl. igazi különlegesség az ún. „dinnyeturmalin”, amely kívül zöld, belül piros rétegekből áll.  Ezeknek a turmalinoknak igen magas az ára, a ritkaságuk miatt. Az ötvösöket pedig kihívás elé állítják, hogy minél különlegesebb ékszereket alkossanak velük.

Nekem személyesen a rubellitek a kedvenceim, mert azon kívül, hogy a színük rózsaszín, még átmenetes árnyalatúak is.  A „Rózsaszirom” nevű fehérarany gyűrűm felső részét ezek az átmenetes rubellitek díszítik.

A másik érdekes, általam szintén nagyon kedvelt  turmalin megjelenési forma, a turmalintűs kvarc. Itt az anyakőzetbe szinte belenőnek a turmalin tűszerű zárványai, fantasztikus zárványképet alkotva. Minden egyes kőben más- más alakzatot, csoportosulást képeznek, így alkot a természet egészen egyedi darabokat.  Ezek a tűk olyanok, mint az ember ujjlenyomatai, megismételhetetlenek.

Nekünk ötvösöknek már csak az a dolgunk, hogy ezt a különlegességet hangsúlyozva egyedi ékszereket készítsünk a földi halandóknak.

Turmalintűs ékszereim pl. az „Ágak” fülbevaló és a „Jégbe fagyva” nyakék.

Külön említést érdemelnek a helyenként előforduló turmalin macskaszemek. Színük általában rózsaszín, vagy zöld.  Ez a macskaszem hatás a kötegesen elhelyezkedő zárványokra, vagy csatornarendszerekre vezethető vissza.

Érdekes két tulajdonsága is van még a turmalinoknak: hevítést követő lehűtésre, valamint nyomásra a turmalin kristály elektromos töltést kap. Ilyenkor apróbb tárgyakat vonz magához (piro és piezoelekrtomosság).

A XVIII. században azok a Holland Kelet-Indiai Társaság hajósai, akik először hoztak be turmalint Európába, már ismerték ezt a tulajdonságot. Megmelegített  turmalinnal szedték ki a hamut pipáikból és ashentekker-nek, azaz hamuhúzónak  hívták.

A turmalin a sokszínűsége miatt igen sok drágakővel összetéveszthető. A legkeresettebb színek a piros, a palackzöld, és mélykék. Igazából a turmalinok színei elég sajátosak,így  gyakorlott szem felismeri őket. De az optikai mutatók mérése alapján a turmalin mindig egyértelműen elhatárolható a többi drágakőtől.

Ez a sokszínű drágakő még egy nagy meglepetéssel is szolgált.  Az 1980 –as évek végén a braziliai Paraiba államban felfedeztek egy lelőhelyet, ahonnan eddig soha nem látott színű, ragyogó türkizkék, türkiz zöld és ibolyakék kövek kerültek elő. Ezek a paraiba turmalinok nagyon hamar népszerűek lettek, ami az árukban is tükröződött .  A híres ékszer házak napjainkban is terveznek és készítenek paraiba turmalinnal foglalt ékszereket.

Saját ékszerem egy fehér és sárgaarany kombinációjával készült „Paraiba” nevű koktélgyűrű, amelyben egy nagyméretű rutilkvarcot keretez 2 db paraiba turmalin.

A turmalin gyógyító hatása

Az emberek egy része napjainkban is elfogadja azt a nézetet, hogy a drágakövek és egyéb ásványok gyógyító hatással bírnak. Nem csak az ember szervezetére hatnak ezek a drágakövek, hanem a lélekre és szellemre is.

A turmalin az egyik legerősebb gyógyító ásványunk. Valószínűleg már az ókorban ismerték őseink, viszont sokszínűsége miatt, csak a 17. század körül tudták megkülönbözteti véglegesen más ásványoktól. Elsődlegesen az önbeteljesedés köve. Segít visszatéríteni, ha letérnénk a helyes útról, és létrehozza a belső békét.

Enyhíti a félelmet, növeli az önbizalmat, egyensúlyba hozza a jobb és a bal agyfélteket, ezáltal jótékonyan hat a paranoiára, és a diszlexiára is. Kiegyensúlyozza a jin- és jang energiáit, megszünteti a feszültséget, jótékony hatással van a gerincoszlopra.

Legfontosabb előfordulása Burma, Sri Lanka, DNY-Afrika, Tanzánia, Madagaszkár.

Szeressük a drágaköveket, gyönyörködjünk bennük, viseljük büszkén és emeljük ki szépségüket különleges, egyedi tervezésű és készítésű ékszerekbe foglalva.