Hónapok kövei: Június

Hónapok kövei: Június

Gyöngy, a június hónap szerencseköve

India és Kína lakossága, valamint a perzsák már ősidők óta tudnak létezéséről, és többre becsülik, mint az aranyat, vagy a drágaköveket. A legrégibb gyöngy, amit az emberiség ismer Krisztus előtt 520 körül élt perzsa hercegnő ékszerét díszítette, melyet ma a Louvre-ban őriznek.

Az ókori Rómában a hatalom, bölcsesség, szerencse, az arab országokban az isteni bölcsesség jelképeként tisztelték. A Szent Koronában 24 borsónyi és 204 kis gyöngy található.

Elnevezése perle, pearl, amely talán latin eredetű, golyócska, kis körte szavakból ered. A gyöngy alakja többnyire szabályos gömb, de ettől eltérő alakú is lehet. Ezek alapján egyéb melléknevekkel is ellátják: barokk gyöngynek hívják a szabálytalan alakú, bouton- vagy gombgyöngynek a lapos formájúakat.

A gyöngy koncentrikus héjakból felépülő szerves drágakő. Különféle osztrigák, kagylók termelik, védekezésképpen idegen anyag behatolásával szemben.

A gyöngy fő alkotóanyaga kalcium-karbonát. Zömmel aragonit, kisebb rész kalcit.  Víztartalma 2-4 %, kötőanyaga a conchyn.  Színét is ettől az anyagtól kapja.  Így a fehér színű gyöngyökön kívül találkozhatunk sárga, rózsaszín, sőt, fekete színűekkel is.

A tenyészetett gyöngyök megjelenéséig az igazgyöngy beszerzésének domináns módja a gyöngyhalászat volt. A gyöngyhalászok csónakjaikból ugrottak a vízbe és 10- 20 méter mélyre merülve keresték a gyöngykagylókat. Ezeket a derekukra erősített hálóba rakták és így hozták felszínre őket… akár másfél percig is a víz alatt tartózkodva!

Ahogy nőtt az igény a gyöngyös, drágaköves ékszerek iránt, úgy egyre nehezebben elégítette ki a piacot a gyöngyhalászok által kitermelt gyöngyök mennyisége. 1894-ben a japán Mikimotónak sikerült először egy kagylóban félgyöngyöt kitenyészteni. Ettől fogva a tenyésztés fejlődése megállíthatatlan.

Ausztrália, Fülöp- szigetek, Burma, Indonézia és természetesen Kína gyöngytenyésztő nagyhatalom lett: együttesen több száz tonna tenyésztett gyöngyöt állítanak elő évente.

Az ékszeripar nagy felvásárló, hiszen a gyöngy örök divat. A legnőiesebb drágakőnek számít, felhasználásukkal  különleges ékszerek készültek és készülnek a mai napig is.  Gondoljunk csak az egyiptomi, vagy az antik görög ékszerekre, amelyekben már megtalálhatóak az igazgyöngyök. Vagy az újkor divatikonjaira:  Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor , II. Erzsébet brit királynő, Marylin Monroe és sorolhatnánk a végtelenségig.  Egy dologban biztosan megegyeznek, a gyöngyök szeretetében! Ők tudták és tudják, mitől lesz egy nő egyszerre elegáns és finom, divatos és letisztultan egyszerű: egy különleges kivitelezésű egyedi igazgyöngy ékszerrel.

A gyöngyök, ahogy minden szerves eredetű anyag, egy idő után elöregszenek. Elvesztik gyöngyház fényüket, „megvakulnak”. Élettartamukat a megfelelő használattal, ápolással meghosszabbíthatjuk.

Az igazgyöngyöket minél többet kell hordanunk, hogy megőrizze eredeti fényét és szép színét. Viselésük után viszont fontos alaposan a gyöngyszemeket mindig áttörölnünk puha kendővel, mert az izzadság árt a gyöngyöknek és a tárolásuk alatt akár elveszíthetik a ragyogásukat.
Ha a gyöngysort kevésbé gyakran hordjuk, akkor néha tanácsolt a gyöngyszemeket egyenként átdörzsölni szarvasbőrrel. Ennek elvégzésével eltávolíthatjuk a szemek közé lerakódott szennyeződéseket is. A tisztítást nagyon óvatosan végezzük el, nehogy véletlenül elszakítsuk a gyöngysort tartó fonalat.

A gyöngyök szépségüket viselőiknek is köszönhetik, amely viselésekor tovább növeli szépségüket. Annak érdekében, hogy minél tovább gyönyörködhessünk szépségükben, megfelelő módon kell a gyöngyökkel bánni. A gyöngyök egyaránt vizet és proteint is tartalmaznak, ezért tilos száraz és napos helyeken tárolni őket, mivel ez könnyen kiszáradásukhoz és megrepedésükhöz vezet. A bennük megtalálható különösen érzékeny aragonit kristályok különösen rosszul reagálnak a vegyszerekre és a savakra, ezért ajánlatos kisebb időközönként enyhén sós vízben leöblögetni és puha kendővel áttörölni őket. Soha ne tartsuk a gyöngyöket közvetlenül egyéb ékszereink mellett, mert ennek következményeként könnyen kialakulhatnak a karcolódások. Fontos ügyelnünk még arra is, hogy a gyöngyökre parfüm soha ne kerüljön, valamint hajlakk és egyéb savas vagy lúgos folyadékok sem. Ajánlott évenkénti átvizsgáltatni ékszerészével a feketegyöngy ékszereit, hogy meggyőződhessen arról, hogy a gyöngyök stabilan vannak-e rögzítve, valamint át kell-e fűzetni a gyöngysort.

Szerteágazó gyógyhatással bírnak, támogatják a pszichoszomatikus betegségekből való felépülést. Erősítik az idegeket, csillapítják a lázat, fájdalmakat.

Balesetek és szerencsétlenségek elleni amulettként használatos.

Érdekes történet, amit egy vevőm osztott meg velem:

Elszürkült  gyöngyeit szerette volna újjávarázsolni és egy régi – a hajdanvolt Oroszország területén szájhagyomány útján terjedő - praktikához folyamodott. Az eljárás lényege, hogy az elszíneződött gyöngyöket a háznál lévő kakassal kell megetetni. A gyöngy az emésztőrendszeren áthaladva, megtisztulva került újra a napvilágra. Csakhogy a valóságban nem ez történt. A kakas megette a gyöngysor kétharmadát és semmi sem távozott belőle. A családban kitört a pánik és azonnal levágták a kakast, kivették és felnyitották a zúzáját, azonban abban semmit sem találtak. A gyomorsav feloldotta a gyöngyöket.

A tanulság annyi, hogy óvatosan bánjunk a hiedelmekkel. Forduljunk szakemberhez.

Szeressük a drágaköveket, gyönyörködjünk bennük, viseljük büszkén és emeljük ki szépségüket különleges ékszerekbe foglalva.