Hónapok kövei: Július

Hónapok kövei: Július

RUBIN, a július hónap szerencseköve

Feljegyzések szerint először a görögök és a rómaiak birtokoltak rubin drágaköveket. A hindu kultúrában az életerővel és a hatalommal hozták összefüggésbe.

Híres nagy rubinok indiai fejedelmek kincseskamráiba, uralkodók koronakincsei közé és különböző múzeumokba kerültek. Különösen sok szép rubin volt a perzsa sah birtokában. Érdekesség, hogy  több régi híres kőről kiderült, hogy nem rubin, hanem spinellIII. Gusztáv svéd király galambtojás nagyságú híres köve pedig, amelyet II. Katalin orosz cárnőnek ajándékozott és így az orosz koronakincsek közé került, turmalinnak bizonyult.

Sok szép rubin van a francia koronakincsek között, továbbá az American Museum of Natural History Morgan-gyűjteményében is, ahol többek közt egy 45 karátos burmai rubin látható.

A rubin a korund nevű ásványcsoport drágaköve, értékét nézve szorosan követi a gyémántot. A korund szó szanszkrit és hindi nyelven kemény követ jelent. Nem véletlenül, hiszen a korundok keménysége a Mohs skálán 9-es. (A 10-es keménységű, legkeményebb ásvány a gyémánt.)

Drágakő minőségben két változata ismert, a piros rubin és az egyéb színű zafír.

A rubin elnevezése a latin „rubinus”, azaz piros szóból ered.

Színét az alumínium- oxidba nyomelemként beépülő krómtól nyeri.  A beépülő nyomelemek mennyiségétől és minőségétől függ a színárnyalata, a világos rózsaszínűtől, a vérvörösön át, egészen a sötét bordóig. A legkedveltebb és legdrágább rubin az ún. „galambvérvörös „ színű.

Legfontosabb lelőhelyei: Burma, Thaiföld, Sri Lanka, Vietnam, Tanzánia.

A rubin energiát és szenvedélyt sugároz, ezáltal élénkíti a kapcsolatokat, szenvedélyt visz életünkbe. A rubin ereje erőt nyújt, amikor kitartásra van szükségünk. Nyugtató hatással van a haragra, erős negatív érzelmekre, harmonizálja a kedélyt és önbizalmat ad, fokozza a teljesítőképességet.

Biztos szer minden méreg ellen.

 

Az oroszlán jegyű ember legérzékenyebb szerve a szív.  A rubin gyógyhatással van a szívre, a keringési rendszerre, szabályozza a vérnyomást. Serkenti a sejtképződést, hatással van a bakteriális fertőzésekre.

Szeressük a drágaköveket, gyönyörködjünk bennük, viseljük büszkén és emeljük ki szépségüket különleges, egyedi tervezésű és készítésű ékszerekbe foglalva.