Hónapok kövei: December

Hónapok kövei: December

Türkiz, a december hónap szerencseköve

Égszínkék, zöldeskék, kékeszöld, almazöld, mindegy, csak türkiz legyen. Nagy kedvencem! De ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a rengeteg utánzat, szintézis, festett, préselt kövek között. Nekem, a gyakorlott drágakő szakértőnek is nagyon kell figyelni, ha türkiz (-szerű) követ tartok a kezembe.

Elnevezése ”török követ” jelent, (turko = török).

A türkiz kék színe a réztartalomtól, a zöld a vastól és a krómtól függ.

A türkiz színe halványkék - halványzöld, átlátszatlan. A kék ég és a tenger, a végtelen átlátszó magasság és mélység szimbóluma, a régi időkben szent kőnek tartották. Kedveltsége az oszmán birodalom idején érte el csúcspontját. Keleten a türkiz még ma is szerencsekőnek számít. Az aztékok, egyiptomiak és tibetiek mágikus ereje miatt tisztelték. Indiában a test védelmezője szerencsétlenségek és balesetek ellen. Dél-Iránban szegénység és korai halál elleni amulettként viselik. A türkiz az indiánok gyógyító köve. Az indiánok, az egyiptomiak és a görögök is védő- és gyógyító kőként tisztelték. Egy régi közmondás szerint: a kéz, amely türkizt visel, soha sem lesz szegény.

Színe alapján az is megállapítható, hogy a világ melyik részéről származik. A legkedveltebb „perzsa” türkizek színe gyönyörű égkék, ezeket Iránban bányásszák. A zöldes köveket Afganisztánban, a szintén égkék, de erezett, Sleeping Beauty köveket Arizónában.

Egyéb lelőhelyek még: Mexikó, Kalifornia, Kína, Izrael.

Érdekesség, hogy a türkizekben gyakran találkozunk sötét színű erezettel, melyet mátrixnak neveznek. Ez tulajdonképpen idegen anyagok, limonit, jáspis, homokkő beépülése az ásványba. Ezeknek a mátrixtürkizeknek a megítélése nagyrészt divatfüggő. Sokan a kőben lévő hibának tartják és ezért bizalmatlanok vele. Néha meg annyira keresetté válik, hogy alaposan megemelkedik az ára, ezért még a hamisítástól sem riadnak vissza egyesek.

Az emberek egy része napjainkban is elfogadja azt a nézetet, hogy a drágakövek és egyéb ásványok gyógyító hatással bírnak. Nem csak az ember szervezetére hatnak ezek a drágakövek, hanem a lélekre és szellemre is.

Gyógyhatása:

A türkiz segíti a szervezet méregtelenítését és savtalanítását, így rendkívül jó hatással van a vesére is. Hátráltatja a hólyag- vagy vesekövek kialakulását. Használatával felszívódnak az ödémák is. Segíti a zsírégetést, ezért jó hasznát vesszük, ha diétázunk. A türkiz erősíti a májat, a mirigyeket, a szemeket és a keringést. Segít depressziónál, kóros étvágytalanságnál, vérmérgezésnél és stressznél.

 

Lelki hatása:

 A türkiz több magabiztosságot kölcsönöz és aktiválja a lehangolt és visszafogott embereket. Színe az érzések, a gondolatok és a tettek tisztaságára ösztönöz.  Azoknak az embereknek, akik gyakran vannak üzleti úton, a balesetek ellen védelmet jelenthet egy türkiz kő viselése. Megszünteti az ingadozó kedélyállapotokat, a félelmet, depressziót, javítja a kedélyt, segít megőrizni energiatartalékunkat. Kimerült állapotban nagy segítséget jelenthet használata. Tisztítja és erősíti az aurát, óv a negatív energiától és rezgésektől.

Hajdan a fekete mágia hatásainak kiküszöbölésére használták. A türkiz helyreállítja a lelki harmóniánkat, erősíti intuíciónkat, s mivel hatására bensőleg megnyugszunk, mélyíti a meditációt is.

A türkiz rendkívül érzékeny drágakő, pl. melegre, 250 C foknál megzöldül. Porozitása következtében kényes a savakra, lúgokra, zsiradékokra. Ezt a tulajdonságát figyelembe kell vennünk, hogy sokáig élvezhessük szépségét.

Szeressük a drágaköveket, gyönyörködjünk bennük, viseljük büszkén és emeljük ki szépségüket különleges, egyedi tervezésű és készítésű ékszerekbe foglalva.