Hónapok kövei: Augusztus

Hónapok kövei: Augusztus

Zafír, az augusztus hónap szerencseköve

Ez drágakő a tisztaság és a hűség égkék köve. Ezt az életérzést tükrözi a zafír viselője.
A zafír elnevezése valószínűleg a Szaturnusz bolygó nevéből ered.

Bár a zafír sokféle színben létezik, mégis a legtöbben a kék színt társítják hozzá. Talán az ég kékjének tisztasága miatt vontak párhuzamot a tisztaság, hűség és a zafír közé. Az érzés a mai napig jelen van, hiszen nagyon sok eljegyzési gyűrű ékköve a zafír.

Tudta, hogy az ókori perzsák szerint földünket egy zafír tartja a helyén? Hitük szerint ennek a hatalmas ékkőnek a ragyogása tükröződik az égen, ettől kék az égbolt.

Már a görögök a bölcsesség, a hűség, eszesség és a tiszta ész köveként tisztelték a zafírt. Az egyiptomiak úgy írták le ezt a követ, mint a hűség köve, mely több összetartozással ajándékozza meg a házasságot. Az új Jeruzsálem egyik alapköveként már a bibliában is megemlítették a zafírt.

Azok az emberek, akik hajlamosak a haragra, a nyakuk körül viseljenek egy zafír amulettet, ami megóvja őket a gyakori érzelmi kitörésektől. A zafír viselőjét a hivatásban és az iskolában megóvja a koncentrációs és tanulási nehézségektől, vizsgadrukktól.
Segít hajhullásnál, bőrbetegségeknél, idegfájdalomnál, reumánál, fejfájásnál, köszvénynél, kólikánál, gyomorégésnél, krónikus fájdalmaknál, fülpanasznál, az állkapocs-, homlok- és melléküregek betegségeinél. Erősíti a látást, csökkenti a vérzést és az isiász-fájdalmat.

A zafír drágakő  Sri Lanka szigetének déli és délnyugati részén, Ratnapura környékén fordul elő. A Srí Lanka-i kövek színe többnyire világosabb, mint az indiaiaké és a színeződés igen sokszor nem egyenletes eloszlású. Jellemző a sok csillagzafír. Srí Lankán a zafír mellett színtelen, sárga és ibolyaszínű korund is található. Több híres nagy zafír származik a szigetről, amelyek uralkodók kincsei és múzeumok gyűjteményeibe kerültek, így egy 260 karátos zafír az orosz állam kincsei között van, egy 158 karátos pedig az American Museum of Natural History Morgan-féle drágakőgyűjteményében.

Thaiföldön,  Burmában, Kambodzsában és Ausztráliában is üzemelnek zafírbányák.

Nekem szerencsém volt meglátogatni thaiföldi Bo Ploy zafírbányát. Gépesített, zajos, poros, romantikamentes hely volt, de az Anyaföldből előkerült kövek felett érzett örömöm elmosta az előzményeket. Ilyen gyönyörű kék színt, mint amilyenek ezek a drágakövek…soha nem láttam még!

A legszebb színárnyalatú kék zafír a „búzavirág kék” és ez a különlegesség az árában is tükröződik.      

Szeressük a drágaköveket, gyönyörködjünk bennük, viseljük büszkén és emeljük ki szépségüket különleges, egyedi tervezésű és készítésű ékszerekbe foglalva.