Hónapok kövei: Április

Hónapok kövei: Április

 

A gyémánt, az április hónap szerencseköve

„Diamonds are a girl’s best friend”

 

„ADAMASZ”, a legyőzhetetlen. Így nevezték el az ókori görögök a drágakövek királynőjét, a gyémántot.

Története az indiai mitológiába vezet vissza minket, amely sok gyémánt lelőhelyről mesél. Igazolható történeti valóság, hogy a világ első gyémánt lelőhelyei és bányái Indiában voltak és a XVIII. század elejéig ez így is maradt. 

Európába a XIII. században, velencei kereskedők a keleti fűszerekkel együtt hozták be. Ekkor kezdték felismerni a luxuscélokra felhasználható drágakő, ragyogáson alapuló esztétikai lehetőségeit. 

Ebben az időben még a nyers, csiszolatlan köveket foglalták ékszerekbe.

Az első leírás a gyémánt megmunkálásáról 1568-ban Benvenuto Cellini reneszánsz ötvöstől származik. Ezek szerint a kristálylapokat már a XIV. században polírozták, a XV. században pedig megkezdték a formát megadó csiszolást.  Érdekes, hogy ez a megmunkálási technika a mai napig nem változott.

A XVI. század barokk korára kifejlesztették az első briliánscsiszolási formát.

A XVIII. századra az indiai bányák szinte teljesen kimerültek, de felfedezték a rendkívül gazdag brazil gyémántbányákat. 150 évig Brazília látta el a világot gyémánttal, pedig a kereslet nagyon megemelkedett. A XIX. század közepén elkezdődött az amerikai gazdaság fellendülése, a hatalmas vagyonok keletkezésének kora. Ahogy napjainkban, abban az időben is Amerika vásárolta fel a gyémánttermelés túlnyomó részét.

1860 körül kimerültek a brazil bányák, úgy tűnt, véget ér a gyémánt kereskedelme is, amikor Dél- Afrikában új lelőhelyet fedeztek fel. Európába 1870-ben jutott el az első dél- afrikai szállítmány, ez jelzi a modern gyémántbányászat kezdetét. A Kimberleyben található első kürtő a Big Hole a mai napig is látványosságnak számít.

A gyémántbányászat kalandos története, fura figuráinak, a későbbi gyémánt mágnásoknak az élete és a világ nyersgyémánt kereskedelmét irányító De Beers konszernnek a megalapítása minden emberi fantáziát fölülmúlóan kalandos történet, mely írókat, filmrendezőket is megihletett.

Napjainkban több afrikai lelőhelyen kívül még Oroszországban, Indonéziában és Ausztráliában folyik gyémántbányászat.

A gyémánt kristályosodott vegyileg tiszta szén, a természetben előforduló legkeményebb anyag. Ipari felhasználása széles körű, a gyémánttermelés 75% ipari célokra megy.

Az ékszergyémántok értékelése a legújabb kor drágakő kereskedelmének alapvető és legfontosabb kérdése. Az angol elnevezésének alapján a csiszolt gyémánt meghatározó jegyei a 4 C:

Color- szín, Clearness- tisztaság, Cut- csiszolás, Carat- tömeg.

Ezek megítélése alapján döntjük el mennyit is ér az adott kő. Természetesen ezen ismérvek meghatározása rendkívüli gyakorlatot és tudást igényel. Az ékszergyémántok értékelése és árképzése a drágakő kereskedelem egyik legkényesebb területe és nagy felelősséggel is jár.

Láthatjuk, hogy a gyémánt a LEGEK köve: legkeményebb, legcsillogóbb, legértékesebb, legvágyottabb, a legnagyobb ékszerházak által legtöbbet használt drágakő, minden nő álma.

Ezért is kezelik, utánozzák, hamisítják, illegális utakat jár be, a feketekereskedelem főszereplője.  Sok film, regény ihletője ez a rendkívüli tulajdonsággal megáldott ásvány, ami igazából „csak” egy szén módosulat.

Az emberiség kultúrtörténetébe tartozik több híres gyémánt története. Ezek a gyémántok részint méreteik, csiszolási formájuk, színük, kalandos históriájuk folytán érdekesek.

A leghíresebbek többek között: Koh-i-nur, Regent, Orlov, Sancy, Sah. Érdemes elolvasni történeteiket.

A gyémánt erős hatással van a kiválasztó szervekre, a gyomorra és a belekre, valamint fejfájásnál, hát- és végtagfájásnál, porckorong-problémánál, köszvénynél. Gondoskodik, hogy körmeink, fogaink és csontjaink szilárdak legyenek, segít reumánál és szélütésnél, epe- és vesekőnél, erősíti az agyat és az idegeket, megelőzi az érelmeszesedést és a szenilitást. 

A lélek őrzője és segít mindig tisztán és önállóan gondolkodni. A partnerkapcsolatban gondoskodik a belátásról, megértésről és toleranciáról, hosszú szerelmet ajándékoz. Segít depressziónál és szorongásos állapotnál, féltékenység ellen. 

Ünnepeljük a gyémánt hónapját! Adjuk meg a méltó helyét a drágakövek királynőjének és viseljük őket különleges, egyedi tervezésű és készítésű ékszerekben, hogy mi is királynőknek érezhessük magunkat!