Fotók és ékszerek

Fotók és ékszerek

Érzelmeket, érzéseket, egyfajta látásmódot szeretnék megmutatni az ékszereimen keresztül. Természetesen fontos az, hogy közben ezek a kézzel készített, egyedi ékszerek különlegessé teszik viselőjüket is.

Egy természetben eltöltött nap után, amikor tele vagyok színekkel, illatokkal, neszekkel, könnyedén kapom az ihletet. Ilyenkor érdemes rögtön ceruzát ragadni és rajzolni, nehogy a feledés homályába vesszen sok jó ötlet.

 

De hogyan is készül el az ékszer?

Hogy lesz egy kirándulásból ékszer?Tehát a rajzok már készen állnak. Természetesen egy rajzolt formát nem minden esetben lehet fémből - ezüstből, aranyból – reprodukálni. Tudni kell a rendelkezésre álló technikai feltételeket. Egészen más felszereltségre van szükségünk, ha például platinával dolgozunk. Én aranyat és ezüstöt használok, ugyanis ezeket a nemesfémeket ugyanazokkal a technikai eszközökkel lehet megmunkálni.

Már tudom a születendő ékszer formavilágát, nemesfém igényét. Következnek a kövek: a drágakövek, a kevésbé drága kövek, az ásványok, a különféle csiszolatok.

Akik ismerik a munkásságomat, tudják, hogy minden ékszerem drágaköves ékszer. Nehezen tudnám megfogalmazni, mennyire inspirálnak a színek, a különleges formák - nehezen, mert csak hangzatos szavakat tudnék használni.  Egy érdekes, szokatlan csiszolású drágakő meghatározza a születendő ékszert. Lehetetlen ellenállni ezeknek a csodáknak, az utánozhatatlan, egyedülálló, természet adta, örökéletű ásványoknak.

Mi ötvösök, aranyművesek megálmodjuk és elkészítjük a megfelelő formát, azt az ékszert, ami kiemeli a kő szépségét. Megfelelő foglalatokkal tesszük hordhatóvá ezeket a drágaköveket. Ezért lesz minden ékszerem egyszerre egyedi ihletésű, kézi készítésű, különleges drágaköves ékszer.

A kövek kiválasztásával kapcsolatban annyit elárulhatok, hogy míg egy arany ékszerbe értékesebb drágakövet, pl. akvamarint, ametrint választok, addig egy ezüstből készülő ékszernél egyszerűbb ásványokat, pl. achátot, lápis lazulit is felhasználok.

A címadó, természet ihlette kollekció minden darabja ezüstből készült. A felhasznált kövek: korall, turmalintűs hegyikristály, malachit, dendrit achát, berill kristályok, hegyikristály, ősi csiga- ammonitesz, holdkő.

Szeretném hinni, hogy ezek a természetben született ásványok méltó helyükre kerültek az én általam megálmodott, természet ihlette ékszerek foglalataiban és sikerült létrehoznom egy igazán egyedi, kézzel elkészített ékszer kollekciót.